ÇOCUKLARA ‘ SOKAK OYUNLARI ‘ NOSTALJİSİ

09 Haziran 2014 - 22:32

Çocuklara ‘Sokak Oyunları’ nostaljisi
Bursa’da bir gelenek halini alan ve bu yıl 8.’si düzenlenen ‘Sokak Oyunları Şenliği’, Pınarbaşı Parkı’nda bir araya gelen 1000 çocuğa eğlenceli bir gün yaşattı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Çocukluğumuzda günümüzün çoğunu geçirdiğimiz sokaklarda oynadığımız oyunların unutulmamasını ve geleceğin gençlerinin daha özgüvenli yetişmelerini hedefliyoruz” diye konuştu.

Hızla gelişen teknolojiyle unutulmaya yüz tutan sokak oyunlarını yeniden hatırlatan Büyükşehir Belediyesi, ‘8. Sokak Oyunları Şenliği’ ile geçmişin nostaljisini bugünün çocuklarına yaşattı.

‘8. Bursa Sokak Oyunları Şenliği’, Pınarbaşı’nda eğlenceli görüntülere imzasını attı. Büyükşehir Belediyesi’nin Unesco’nun somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmaları nedeniyle hazırlanan projelerinden biri olan ‘8. Bursa Sokak Oyunları Şenliği’, kentin tüm ilçelerinden gelen ilköğretim öğrencilerini, Pınarbaşı Parkı’nda bir araya getirdi.
Büyükşehir Belediyesi Bursa Kent Müzesi araştırma ekibi tarafından hazırlanan ‘Sokak Oyunları Şenliği’nde, bu yıl yaklaşık bin öğrenci gönüllerince eğlendi. Sunuculuğunu Seksenler dizisinde Şahin tiplemesiyle büyük beğeni kazanan Bursalı oyuncu Ceyhun Fersoy’un yaptığı şenliğe, Bursa’nın tüm ilçelerinden 18 okulun yanı sıra Bursa Valiliği Sevgi Evleri’nden ve Lösev’den de çocuklar katıldı.
Necla Yazıcıoğlu İlkokulu, Yıldırım İlkokulu, Ali Karasu İlkokulu, Özel Tunçsiper İlkokulu, Gürsu Kazıklı Köyü İlkokulu, Kestel Atatürk İlkokulu, Keles 1. Murat İlkokulu, Orhaneli Sait Yılmaz İlkokulu, Orhangazi Koç İlkokulu, Karacabey Şehit Bahadır İlkokulu, Mustafakemalpaşa Lala Şahin Paşa İlkokulu, Yenişehir Koyunhisar İlkokulu, İnegöl Cumhuriyet İlkokulu, İznik Selçuk İlkokulu, Mudanya Şükrü Çavuş Sait Eroğlu İlkokulu, Büyük Orhan Atatürk İlkokulu, Harmancık Şehit Adil İlkokulu ve Gemlik 11 Eylül İlkokulu öğrencileri, eğlenceli şenlikte samıdık, horoz dövüşü, çuval yarışı, yakan top ve körebe oyunlarını oynayarak doyasıya eğlendi.
Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, ‘8. Bursa Sokak Oyunları Şenliği’ hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

“Sokak oyunları ile büyüdük”
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şenlikte yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kültürel mirasını öne çıkaran çalışmalara önem verdiğini söyledi. Başkan Altepe, sokak oyunlarının gelecek nesillere tanıtılması için özel çalışmalar yapıldığını vurgulayarak, “Kentimizin kültürel miras eserlerini bir bir ayağa kaldırırken aynı zamanda soyut olmayan değerlerimizi de önemsiyoruz. Çocukluğumuzda günümüzün çoğunu geçirdiğimiz sokaklarda oynadığımız oyunların unutulmaması için ‘Bursa Sokak Oyunları Şenliği’ni bu yıl 8. kez gerçekleştiriyoruz. Bizler çelik çomak, yakan top gibi oyunların keyfini yaşayarak büyüdük. Hızlı şehirleşme ve teknolojinin gelişmesi nedeniyle bilgisayar başında veya evlerinde vakit geçiren çocuklarımızın daha çok sosyalleşmelerini ve geleceğin gençlerinin daha özgüvenli yetişmelerini hedefliyoruz” diye konuştu.
Başkan Altepe, sokak oyunlarının çocukların kişisel gelişimine katkı koyduğunu ve çocuklardaki paylaşma olgusu ve takım ruhunu geliştirdiğini de sözlerine ekledi. Altepe, konuşmasının ardından şenliğe katılan okulların öğretmenlerine birer plaket, programın sunucusu oyuncu Ceyhun Fersoy’a da teşekkür belgesi verdi. Başkan Altepe daha sonra da Fersoy ile birlikte çocuklarla yakan top oynadı, çocuklarla birlikte dilek dileyerek güvercin uçurdu. Programda yoğun katılımla oynanan yöresel bir oyun olan samıdık ise eğlenceli görüntülere sahne oldu. Çocuklar da şenlikteki oyunlarla eğlenirken, oyuncu Ceyhun Fersoy’a da yoğun ilgi gösterdiler. Fersoy ise memleketinde böyle bir programa katılmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ