Haberler
BURSA KENT MÜZESİ 11. RESİM YARIŞMASI
BURSA KENT MÜZESİ İLKOKUL VE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ARASI RESİM YARIŞMASI
‘SAHNENİ SEÇ’
YARIŞMA ŞARTNAMESİ
UYGULAYICI KURUM
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜLTÜR VE TURİZM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ORGANİZASYON
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BURSA KENT MÜZESİ
YARIŞMANIN TANIMI VE İÇERİĞİ:
Kültürlerin nesilden nesle aktarılmasında önemli rolü olan müzeler, insanların geçmiş kültürleri arasında bağ kurmayı ve bu bağın sürdürülmesini amaçlamaktadır. Çünkü müzeler, birer kültür/sanat hazineleridir. Bir milletin kültürünün geleceği, geçmişte yaşananların bilinmesine, günümüze taşınmasına ve geleceğe aktarılmasına bağlıdır.
Bu temel amaçlara ek olarak, müzelerin eğitsel amaçlarına da öncelik ve önem veren Bursa Kent Müzesi, bu yıl da Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen geleneksel resim yarışmasının 10.sunu düzenlemektedir.
‘Sahneni Seç’ başlıklı İlkokul ve Ortaokul öğrencilerini kapsayan bu yarışma, Bursa Kent Müzesi’nde, 10 Şubat – 10 Eylül 2016 tarihleri arasında ziyarete açık olan ‘Sahne Bursa’ temalı sergiden yola çıkılarak düzenlenmiştir.
Bursa’dan çıkmış veya Bursa’yla bir şekilde yolu kesişmiş ve sinemadan tiyatroya, gezekten gazino kültürüne kadar ülkemize mal olmuş sanatçıları kadrajına alan “Sahne Bursa” ile izleyenler bir zaman yolculuğuna davet edilmektedirler.
Bu sergiyi konu alarak düzenlenen ‘Sahneni Seç’ temalı yarışmanın öncelikli hedefleri, hem şehrimizden çıkmış değerli sanatçılara, hem de sanatın kültür aktarımındaki rolüne dikkat çekmektir.
UYGULAMA
Bu yarışmada; öğrencilerden, hayal ettikleri bir sahnede kendilerini resmetmeleri beklenmektedir. Bu sahne bir konser sahnesi, tiyatro sahnesi, sinema sahnesi, sokak sahnesi, gölge oyunu sahnesi ya da moda içerikli bir sahne olabileceği gibi, öğrencinin yaratıcılığına bağlı olarak da türetilebilir. Öğrenci, hayalinde canlandıracağı sahnede, kendisini herhangi bir rolde veya durumda (başrol, dinleyici, izleyici olarak) veya sahne arkasında bir çalışan olarak resmedebilir. Öğrenci, resmin içinde kendisini belirtmek için KIRMIZI RENK BİR OK İŞARETİ ( → ) kullanmalıdır. Resimde, ok işareti haricinde, herhangi bir yazı, simge veya işaret kesinlikle yer almamalıdır.
Yaratıcı kompozisyon düzenlemeleri, hayal gücü ve imgelem dünyasının yansıtılması, özgün fikirler, teknik beceri, konuyu ifade ediş biçimi, yarışmanın önemli değerlendirme ölçütleridir.
YARIŞMANIN AMAÇLARI:
- Bursa Kent Müzesi’ndeki “Sahne Bursa” adlı sergiye dikkat çekerek merak uyandırmak
- Öğrencileri sahne sanatları ile ilgili araştırma yapmaya teşvik etmek
- Kendilerini hayal ettikleri sahnede konumlandırarak, konuya dahil olmalarını sağlamak
- Sahne sanatlarıyla ilgili roller üzerine düşünmeye teşvik etmek
- Öğrencileri sanatsal aktivitelere teşvik ederek sanatı sevmelerini sağlamakSayın Öğretmenimiz;Öğrencilere, kendilerini görmeyi hayal ettikleri sahne üzerine düşünmelerini sağlamak için sorular sorunuz. Örneğin;Hayal ettiğiniz sahnede neler var?Hayal ettiğiniz sahnede neler oluyor? gibi.
- Önemli olan; yukarıda örneği verilen soruları çoğaltarak öğrencilerin hayal güçlerini harekete geçirmek ve bu konunun, öğrencinin yaratıcılığını nasıl tetikleyeceğine tanık olmaktır.
- Siz bu sahnenin neresindesiniz?
- ‘Kendinizi ne tür bir sahnede hayal ediyorsunuz?
- Öncelikle, öğrencilerinizi farklı sahne türleri ve rolleri ile ilgili araştırma yapmaya teşvik ediniz. Bu araştırma sürecinde, Bursa Kent Müzesi’nde ziyarete açık olan ‘Sahne BURSA’ temalı sergiyi gezmeleri, yapacakları resimler için ilham kaynağı olacaktır. Sergiyi gezme imkanı olmayan öğrenciler ise bu sergiyle ilgili internet üzerinden bilgi edinebilirler.
- GÖRSEL SANATLAR ÖĞRETMENİNE YÖNERGE:
Öğrenci, yukarıda belirtildiği gibi, resmin içinde kendisini belirtmek için kırmızı bir ok işareti ( → ) kullanmalıdır. Resimde, ok işareti haricinde, herhangi bir yazı, simge veya işaret kullanılmaması konusunda öğrencilerinizi uyarınız. Ekte yer alan formu fotokopi yoluyla çoğaltarak yarışmaya gönderilecek resimlerin arkasına yapıştırınız ve gerekli bilgileri doldurunuz.
KONU:
Öğrencilerin hayal ettikleri bir sahneyi ve bu sahne içinde kendilerini resmetmeleri.
MALZEME:
1- 35 x 50 cm ebadında resim kağıdı
2- Pastel boya
Konu, malzeme ve boyut açısından şartlara uymayan ve üzerinde ok işareti haricinde yazı, simge veya işaret bulunan resimler değerlendirmeye alınmayacaktır.
Değerlendirme 4 kategoride gerçekleştirilecektir;
- kategori: 1. ve 2. sınıflar,
- kategori: 3. ve 4. sınıflar,
- kategori: 5. ve 6. sınıflar,
- kategori: 7. ve 8. sınıflar
Her kategoriye ayrı ödül verilecektir.
YARIŞMA TAKVİMİ
ÇALIŞMALARIN MÜZEYE SON TESLİM TARİHİ : 06 Mayıs 2016 Çarşamba
ÖDÜL TÖRENİ VE SERGİ : 24 Mayıs 2016 Salı Saat 10:00,
Bursa Kent Müzesi’nde.
BAŞVURU
- A) Çalışma kağıdının arkasına, ekte bulunan bilgi formunun doldurularak yapıştırılması gerekmektedir.
- B) Çalışmalar öğrenciler tarafından öğrencisi oldukları okul müdürlüklerine teslim edilecektir.
- C) Çalışmalar, okul müdürlüklerince kaç öğrencinin yarışmaya katıldığını bildirir bir ön yazı ile birlikte, 6 Mayıs 2016 tarihine kadar doğrudan Bursa Kent Müzesi’ne teslim edilecektir.
DEĞERLENDİRME KURULU
Çalışmalar, değerlendirme kurulu tarafından değerlendirilir ve ilk üç ile övgüye değer eserler belirlenir.
Değerlendirme kurulu şu kişilerden oluşmaktadır:
1- Gonca ERİM – Uludağ Üniversitesi Eğitim Fak. Güzel Sanatlar Eğitimi Böl. Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi (Doçent Doktor)
2- Aysun YÜREKTEN – Uludağ Üniversitesi Eğitim Fak. Güzel Sanatlar Eğitimi Böl. Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi
3- Müge GÜLTEKİN – Uludağ Üniversitesi Eğitim Fak. Güzel Sanatlar Eğitimi Böl. Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi
4- Tuğba GÜRKAN ŞENYAVAŞ – Uludağ Üniversitesi Eğitim Fak. Güzel Sanatlar Eğitimi Böl. Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi
5- Dilek YILDIZ KARAKAŞ – Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Kent Müzesi Sanat Tarihçisi
ÖDÜLLER, ÖDÜL TÖRENİ
Yarışmanın ödül töreni, Müzeler Haftası kutlamaları çerçevesinde Bursa Kent Müzesi’nde 24 Mayıs 2016 Salı günü saat 10:00’da yapılacaktır.
Yarışmada dereceye giren öğrencilere birer plaket ve 1., 2., 3. ye Bursa Büyükşehir Belediyesi Özel Ödülü ile hediyeler verilecektir.
Sergilemeye değer bulunan eserler Bursa Kent Müzesi Eğitim Salonunda açılacak bir sergi ile izlenime sunulacaktır.
DİĞER HÜKÜMLER
* Dereceye giren tüm çalışmaların telif hakları Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne aittir.
* Yarışmaya gönderilen çalışmalar yarışmacılara iade edilmez.
İLETİŞİM
Bursa Kent Müzesi
Adres: Hocaalizade Mah. Atatürk Cad. No:8
Osmangazi/Bursa
Tel : 444 16 00 – 3785
Fax : 0224 716 37 99
Web : www.bursakentmuzesi.com
BURSA KENT MÜZESİ ‘SAHNENİ SEÇ’ KONULU İLKOKUL VE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ARASI RESİM YARIŞMASI | |
Okulun Adı | |
Öğrencinin Adı Soyadı | |
Sınıfı | |
Yaşı |
[1] BUYURGAN, Serap – MERCİN, Levent, Görsel Sanatlar Eğitiminde Müze Eğitimi ve Uygulamaları, GÖRSED Yayınları 2, Ankara 2005, s. 18.