Haberler

BURSA, TKB ÜYELERİNE MODEL OLDU

21 Kasım 2012 - 21:41

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ´NİN KÜLTÜR VE MEDENİYETLERİN İZLERİNİ ORTAYA ÇIKARMA KONUSUNDA YAPTIĞI ÇALIŞMALAR, TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ (TKB) ÜYESİ BELEDİYELERİN TEMSİLCİLERİ İLE KORUMA UYGULAMA VE DENETİM BÜROLARI (KUDEP) MENSUPLARINA ÖRNEK OLDU.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE, SOMUT VE SOYUT MİRAS ÇALIŞMALARI YÖNÜNDEN ÇOK ZENGİN MATERYALLERE SAHİP OLAN BURSA´NIN ÇEKÜL AKADEMİ AÇISINDAN VAZGEÇİLMEZ KAYNAK NİTELİĞİNDE OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin kültür ve medeniyetlerin izlerini ortaya çıkarma konusunda yaptığı çalışmalar, Tarihi Kentler Birliği (TKB) üyesi belediyelerin temsilcileri ile Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEP) mensuplarına örnek oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, somut ve soyut miras çalışmaları yönünden çok zengin materyallere sahip olan Bursa´nın ÇEKÜL Akademi açısından vazgeçilmez kaynak niteliğinde olduğunu söyledi.

ÇEKÜL Akademi, 2012 yılında sürdürdüğü eğitimleri Bursa´da devam ettirdi. TKB ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğiyle 17-19 ekim tarihleri arasında yapılan Side programından sonra ´Tarihi mirası olan eski bir başkentin ve kültürel mirasının yeniden tasarlanması deneyimi-Bursa modeli´ konu başlığıyla Bursa´da düzenlenen eğitim, Kent Müzesi´nde başladı. 3 gün sürecek eğitim, Bursa Büyükşehir Belediyesi´nce ayağa kaldırılan tarihi ve kültürel miras çalışmalarının yerinde incelenmesinin ardından sertifika töreniyle son bulacak.

ÇEKÜL Akademi´nin Bursa´daki ilk eğitiminde, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de konuşmacı olarak yer aldı. TKB ve KUDEP üyelerini Bursa´da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Altepe, kültür ve medeniyetlerin yatağı olan kentlerdeki somut mirasın ayağa kaldırılması konusunda Büyükşehir Belediyesi olarak uzman konumda bulunduklarını ifade etti. Bursa´da son dönemde Osmanlı´nın ilk yıllarından Cumhuriyet dönemine, Roma döneminden Bitinya dönemine kadar onlarca eseri ayağa kaldırdıklarını ve bu eserlere işlevsellik kazandırdıklarını söyleyen Başkan Altepe, “Şehrimizde ayağa kaldırılan eserlere baktığımızda, özellikle Osmanlı´nın ilk dönemine ait olanlar göze çarpıyor. Fakat bunun yanında, Cumhuriyet döneminden arkeolojik döneme kadar onlarca eseri daha asıl kimliğine kavuşturduk. Eserleri ayağa kaldırmanın yanında, onlara işlevsellik kazandırarak hayat verdik” dedi.

Büyükşehir Belediyesi olarak kentteki somut mirasın ayağa kaldırılması yanında kent kültürüne yönelik derin çalışmalarda da bulunduklarını hatırlatan Başkan Altepe, çarşısından mahallesine el sanatlarından köklü eğitim kurumlarına kadar ayrıntılı çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Konuşmasında müzeler konusuna da değinen Başkan Altepe, “Her yıl yeni bir müzeyi Bursa´ya kazandırıyoruz. Geçtiğimiz yıl sanayi müzesini hizmete almıştık, bu yıl ise ´enerji´ ile ´bilim ve teknoloji´ müzelerini kullanıma soktuk. Kent kültürü konusunda gerçekten yoğun faaliyetler içerisindeyiz. Çalışma alanı olarak oldukça geniş kapsamda olan şehrimizde, hemen hemen tüm konularda örnekler bulabilirsiniz. Bursa´dan inşallah güzel anılarla ayrılırsınız” diye konuştu.

ÇEKÜL Vakfı tarafından Bursa´da düzenlenen eğitim kapsamında; Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu ´Koruma Kavramı ve Kültür Öncelikli Bakış Açısı´, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ahmet Erdönmez ´Kent Müzelerinde İçerik: Oluşturma, Derleme ve Sunma´ ve Büyükşehir Belediyesi AR-GE Şube Müdürü Aziz Elbas da ´Tarihi Mekanların Restorasyonu ve Yeniden İşlevsellik Kazandırılması´ konulu birer sunum yapacak. Sunumların ardından katılımcılar; Muradiye-Osmangazi, Orhangazi ve Karabaş-i Veli türbelerinde, Bursa surlarında, Balibey-Pirinç ve Koza hanlarında, Kapalı ve Uzun çarşılarında, Ördekli ve Mahkeme hamamlarında, Irgandı köprüsünde, Hünkar köşkü ve Karagöz-Merinos Tekstil Sanayi-Merinos Enerji ile Bursa Kent müzelerinde incelemelerde bulunacak. Eğitim programı, sertifika töreninin ardından son bulacak.