500 YILLIK ´BOSNA´DAN BURSA´YA ÇENGİÇ BEYLERİ´ SERGİSİ

07 Ekim 2013 - 14:34

OSMANLI İMPARATORLUĞU TARAFINDAN 500 YIL ÖNCE BOSNA HERSEK´E GÖNDERİLEN VE BALKANLAR´DA YÜZYILLARCA OSMANLI DEVLETİ´NİN TEMSİLCİSİ OLAN ÇENGİÇ BEYLERİ´NE AİT EŞYALAR, BURSA´DA GÖSTERİME SUNULDU.
– BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENT MÜZESİ´NCE ORGANİZE EDİLEN SERGİ, YAKLAŞIK 1 YIL BOYUNCA ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLAYACAK.

BURSA – Osmanlı İmparatorluğu tarafından 500 yıl önce Bosna Hersek´e gönderilen ve Balkanlar´da yüzyıllarca Osmanlı Devleti´nin temsilcisi olan Çengiç Beyleri´ne ait eşyalar, Bursa´da gösterime sunuldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi´nce organize edilen sergi, yaklaşık 1 yıl boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak.

Bursa Kent Müzesi´nde açılan sergide; 500 yıl boyunca Balkanlar´da Osmanlı İmparatorluğunu temsil eden ve Çengiç Beyleri olarak bilinen İsmail Ağa Çengiç, Ali Paşa, Bekir Paşa, Cafer Paşa, Derviş Salih Paşa, Haydar Bey, İsmail Yümni Bey ve Rıza Bey´e ait kişisel eşyalar, belgeler ve fotoğraflar bulunuyor. Yaklaşık 250´ye yakın parçanın yer aldığı koleksiyon, Çengiç Beyleri´nin son uzantısı İlova Ailesi´nin temsilcisi Leyla İlova tarafından bağışlandı.

Serginin açılışı nedeniyle Bursa Kent Müzesi´nde tören düzenlendi. Törene; Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´nin yanı sıra ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği (TKB) Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, UNESCO Türkiye Temsilcisi Doç.Dr. Mehmet Kalpaklı, Bursa Vali Yardımcısı Mehmet Vedat Müftüoğlu, Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez ve davetliler katıldı.

Serginin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, serginin bir sergi olmaktan öte Osmanlı İmparatorluğu´nun Balkanlar´daki serüvenini anlattığını söyledi. Sergide bir ailenin eşyaları üzerinden Osmanlı´nın Balkanlar´daki varlığının ortaya serildiğini kaydeden Başkan Altepe, “´Bosna´dan Bursa´ya Çengiç Beyleri´ sergimizle, Balkanlar´da Osmanlı bayraktarlığını yapan bir aile üzerinden, Anadolu ve Balkan topraklarının 600 yıllık kültürel ve tarihi birlikteliğini izleyeceğiz.” dedi. Katkıları nedeniyle İlova Ailesi´nin son temsilcisi Leyla İlavo´ya ve Bursa Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez´e teşekkür eden Başkan Altepe, “Bir Evlad-ı Fatihan torunu olarak ata mirası belge, fotoğraf ve eşyalarını paylaşıma sunan Leyla İlova´ya ne kadar teşekkür etsek azdır. Ataları Çengiçler´in Diyarbakır´dan Bosna-Hersek´e uzanan öyküleri kahramanlık, dirayet ve sadakat sayfalarıyla doludur. Onlar yaşadıkları çevrede halkla bütünleşmişler, imar ettikleri şehir ve kasabalarda sadece cengaver olarak değil ilim ve kültür sahibi insanlar olarak da iz bırakmışlardır” diye konuştu.

ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ise, Çengiç Beyleri´nin kişisel eşya, fotoğraf ve belgeleri için müze açılması gerektiğini söyledi. Bunun için Bursa Kent Müzesi karşısındaki defterdarlık binasının uygun olduğunu belirten Sözen, “Bu konuda bugüne kadar getirdiğimiz hiçbir öneriyi geri çevirmeyen, aldığı tarihi ve kültürel mirası canlandıran, süreklilik kazandıran Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´den destek istiyorum. Balkanlar´da Osmanlı için direnen aile sayısı azdır. Bu ailenin gelenleri ve gidenlerine, değerlerine ait bir müze oluşturulmalıdır. Bunun için de defterdarlık binası uygundur.” şeklinde konuştu.

UNESCO Türkiye Temsilcisi Doç.Dr. Mehmet Kalpaklı da, sergiyi ´somut olmayan kültürel bir miras ile kaybolmaya yüz tutmuş bir bilginin ortaya çıkması açısından´ çok önemli bulduğunu dile getirdi.
Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez de, serginin 1.5 yıllık süre zarfında hazırlandığını ifade etti. Önce İlova Ailesi´nden koleksiyonun alındığını, sonra alınan koleksiyonun deşifresinin yapıldığını kaydeden Erdönmez, deşifrenin ardından tarihsel senaryo yazılarak senaryonun sergiye uyarlandığını açıkladı.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri davetlilerle birlikte sergide yer alan eşyaları inceledi. Serginin 7 Ekim 2013 ile 1 Eylül 2014 tarihleri arasında açık kalacağı belirtildi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ