MÜZELER HAFTASI MEHTER KONSERİYLE BAŞLADI

18 Mayıs 2010 - 12:17

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER DAİRE BAŞKANI ESAT YALMAN, BURSA KENT MÜZESİNİN TÜRKİYE GENELİNDE ‘MARKA MÜZE’ HALİNE GELDİĞİNİ SÖYLEDİ.
 BURSA VALİ YARDIMCISI ALİ KAMİL BAŞAR, MÜZELERİN KÜLTÜREL DEĞERLERİ GEÇMİŞTEN GELECEĞE TAŞIYAN BİR KÖPRÜ GÖREVİ GÖRDÜĞÜNÜ VURGULADI.

Her yıl 18 – 24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası, etkinlikleri Bursa Kent Müzesi Amfi Tiyatro’da düzenlenen mehter konseriyle başladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Valiliği, İl Özel İdaresi ve Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Müzeler Haftası’ kutlamaları Bursa Kent Müzesi önündeki amfi tiyatroda düzenlenen törenle başladı. Törene, Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Esat Yalman, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Bursa Müzeler Müdürü Enver Sağır, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez, Büyükşehir Belediyesi Projeler Koordinatörü Aziz Elbas ile çok sayıda ilköğretim öğrencisi katıldı.

“Marka müze haline geldik”
Törende konuşan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Esat Yalman, Büyükşehir Belediyesi’nin müzecilik faaliyetlerine ilk olarak 1997 yılında Karagöz Evi Müzesi’yle başladığını ve bu alanda kısa zamanda önemli bir mesafe kat edildiğini söyledi. 2003 yılında Hünkar ve 2004 yılında da Bursa Kent Müzesi’nin açıldığını hatırlatan Yalman, “Kent Müzesi, henüz kuruluşunun ikinci yılında Avrupa Müzeler Ödülü’ne layık görüldü ve Avrupa’nın ödülleri müzeleri arasına girdi. Yaklaşık 7 bin yıl öncesine ait kültür, sanat ve teknoloji yolculuğunun yapılabildiği Kent Müzesi, bugün Türkiye genelinde ‘marka müze’ haline geldi. Ülke genelindeki pek çok müze gerek materyal gerekse eğitim konusunda Bursa Kent Müzesi’nden destek alıyor” dedi.

“Müzeler köprü vazifesi görüyor”
Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar ise, kültürel değerlerin geçmişten geleceğe taşınması konusunda müzelerin önemli bir köprü görevi gördüğünü vurguladı. Bir toplumu ayakta tutan en önemli unsurların başında kültürel değerlerin geldiğini ifade eden Başar, “Birçok uygarlığın beşiği olan ülkemiz, özellikle de Bursa, adeta bir açık hava müzesi gibi. Biz bu değerlerimizi ne kadar iyi tanıtırsak, turizme de önemli bir katkı sağlamış oluruz. Denizi, güneşi olmayan Avrupa ülkeleri bugün milyonlarca turisti çekiyorsa bunun temelinde insanların kültürel öğrenme arzusu yatıyor. Biz de bu değerlerimizi ne kadar iyi tanıtırsak, o kadar çok turist ülkemize gelir” diye konuştu.
Bursa Müzeler Müdürü Enver Sağır da bir hafta boyunca müzelerin ücretsiz gezilebileceğini hatırlatarak bütün Bursalılara müzelere davet etti.
Etkinlikler daha sonra Uludağ Mehter Takımı’nın konseriyle devam etti. Konserin ardından törene katılan ilköğretim okulu öğrencileri Bursa Kent Müzesi’ni gezdi.