SOKAK OYUNLARI NOSTALJİSİ BUGÜNDE YAŞIYOR

03 Haziran 2013 - 14:48

7. Bursa Sokak Oyunları Şenliği’, Pınarbaşı Parkı’nda bir araya gelen 1200 çocuğa eğlenceli bir gün yaşattı. – Bursa’nın kültürel mirasının soyut zenginliği olan sokak oyunları, Büyükşehir Belediyesi tarafından bugünün çocuklarıyla buluştu. – Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Sokak oyunları, çocukların kişisel gelişimine katkı koyar, çocuktaki paylaşma olgusu ve takım ruhunu geliştirir” diye konuştu.

BURSA – Hızla gelişen teknolojiyle unutulmaya yüz tutan sokak oyunlarını bugüne taşıyan Büyükşehir Belediyesi, ‘7. Sokak Oyunları Şenliği’ ile geçmişin nostaljisi bugünün çocuklarına yaşattı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Unesco’nun somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmaları nedeniyle hazırlanan projelerinden biri olan ‘7. Bursa Sokak Oyunları Şenliği’, Pınarbaşı Parkı’nda eğlenceli görüntülere imza attı. Büyükşehir Belediyesi Bursa Kent Müzesi Araştırma Ekibi tarafından hazırlanan ‘Sokak Oyunları Şenliği’ne, 12 okuldan yaklaşık bin 200 öğrenci katıldı. Keyifli günün tadını çıkaran öğrenciler samıdık, beştaş, çuval yarışı, körebe ve ip atlama gibi sevilen oyunları oynayarak gönüllerince eğlendi.

Çocuklardan ‘Grease Müzikali’ Şenliğe Ali Durmaz İlkokulu, Süleyman Cura İlkokulu, Altınşehir Rotary İlkokulu, Odunluk Şehit Yüzbaşı Hakan Tan İlkokulu, Dr. Ayten Bozkaya İlkokulu, Zafer İlkokulu, Osmangazi İlkokulu, Hocailyas İlkokulu, Balabanbey Dörtçelik İlkokulu, Mithatpaşa İlkokulu, Sönmez İlkokulu, Tunçsiper İlkokulu öğrencileri katıldı. Şenliğin açılışında dünyaca ünlü ‘Grease Müzikali’ni sergileyen Balabanbey Dörtçelik İlkokulu öğrencileri izleyicilerden bol bol alkış aldı.

“Sokak oyunları soyut kültürün zenginlikleri” Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’da kültürel mirasın öne çıkarılmasına hassasiyet gösterdiklerini ifade ederek, “Kentimizin kültürel mirasında sadece eserleri ayağa kaldırmayı değil, soyut olmayan değerlerimizi de önemsiyoruz. Çocukluğumuzda günümüzün çoğu sokakta geçiyordu. Hızlı şehirleşme ve teknolojinin gelişmesi bugün çocuklarımızın sokakta zaman geçirmesini de önler hale geldi” dedi. Çocukların oyunlarına da eşlik eden Başkan Altepe, sokak oyunlarının gelecek nesillere tanıtılması için özel çalışmaları yapıldığını vurguladı. ‘Sokak Oyunları’ kitabı hazırlayarak bu değerlerin tanıtımına çalışıldığını hatırlatan Başkan Altepe, “Soyut kültürümüzün zenginliklerinden olan sokak oyunları, çocukların kişisel gelişimine de katkı koyar. Sokak oyunları çocuktaki paylaşma olgusu ve takım ruhunu geliştirir. Öte yandan arkadaşlık ilişkilerinin gelişmesinde de sokak oyunları önem taşır” diye konuştu.

Çocuklar çok mutlu Başkan Altepe, konuşmasının ardından şenliğe katılan okulların öğretmenlerine plaket verdi. Şenlik çocukların yarışmalarıyla daha da renklendi. Çuval yarışında birinci olan öğrenciye de hediyesini yine Başkan Altepe verdi. Şenliğe katılan öğrenciler, sokak oyunlarını oynamaktan keyif aldıklarını söyledi. Eskiden çocukların daha çok sokaklarda oyun oynama şansı olduğunu ifade eden öğrenciler, şenlik sayesinde eski oyunları bugün yeniden oynayabildikleri için sevinçli olduklarını belirtti.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ