Haberler

BURSA’NIN GELİNLİK TARİHİ KİTAPLAŞTI

02 Şubat 2012 - 14:59


– BURSA’NIN DEĞERLERİ YAŞATILIYOR
– BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOYUT KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA DÜZENLENEN “DÜNDEN BUGÜNE BURSA’DA GELİNLİK” SERGİSİNİ KİTAPLAŞTIRARAK KENT BELGELİĞİNE KAZANDIRDI.
– BAŞKAN ALTEPE, BİR YAYIN EVİ GİBİ ÇALIŞMALARININ AMACININ KAYBOLMAYA YÜZ TUTAN KÜLTÜREL BİRİKİMLERİ YAŞATMAK VE GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin somut olmayan kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla düzenlediği “Dünden Bugüne Bursa’da Gelinlik” sergisi kitaplaştırılarak Bursa belgeliğine kazandırıldı.
Tarihi ve kültürel miras çalışmaları kapsamında kentin her köşesinde restorasyon çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, somut olmayan kültürel mirası gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Bursa belgeliğine yeni bir eser kazandırdı. Tüm medeniyetlerde önemli bir yere sahip olan ve evlilik çağına gelen tüm genç kızların hayallerini süsleyen gelinliklerin Bursa’daki tarihine ışıt tutmak amacıyla yaklaşık bir yıl önce Kent Müzesi’nde ziyarete açılan “Dünden Bugüne Bursa’da Gelinlik” sergisi, kitaplaştırıldı. Bu sayede Bursa’da 1960 yılına kadar olan gelinliklerin hikayeleri belgelenerek gelecek kuşaklara aktarılmış oldu.
Hiçbir değerimiz kaybolmayacak
Kent Müzesi’nde düzenlenen kitabın tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, somut kültürel mirasın yanında somut olmayan kültürel birikimi de gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla adeta bir yayın evi gibi çalıştıklarını vurguladı. Bugüne kadar Bursa belgeliğine kazandırdıkları eser sayının 150’yi bulduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Bursa 2300 yıllık surlarından 8500 yıllık arkeolojik bölgelerine kadar tam bir tarih kenti. Biz de bu tarihi birikimimizi en iyi şekilde kullanarak Bursa’yı tarih, turizm ve kültür şehri haline getirme yolunda önemli bir mesafe aldık. Gelinlikler de tüm toplumlar için özel bir yeri olan giysiler. Her döneme göre tasarımında farklılıklar olmasına rağmen anlamından hiçbir değer yitirmeyen gelinliklerin tarihine ışık tutmak amacıyla konunun uzmanı olan bilim adamlarıyla eşsiz bir eseri daha kentimize kazandırıyoruz. Kaybolmaya yüz tutan değerlerimizi gün ışığına çıkarmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için bu çalışmalarımız devam edecek. Bursa’nın hiçbir değeri kaybolmayacak” diye konuştu.
Kitabın hazırlanmasına katkı veren sanat tarihçisi Prof.Dr. Ayten Sürür ile Prof.Dr. Zeren Tanındı da böyle önemli bir eseri Bursa’ya kazandıran Başkan Altepe’ye teşekkür etti.
Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu da bu eserin gelinlik tarihine ışık tutmasının yanında aynı zamanda 500 yıl öncesinde kadifenin Bursa ekonomisindeki yerini gün yüzüne çıkardığını vurguladı.
Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez de müzecilik anlamında Türkiye’de birçok ile danışmanlık yaptıklarını ve bu konuda Bursa’nın bir merkez haline geldiğini belirterek, önümüzdeki günlerde yeni sergilerin açılacağı müjdesini verdi.
Konuşmaların ardından Başkan Altepe, kitabın hazırlanmasına katkı veren akademisyenler ile gelinliklerini bağışlayarak bu sergiye katkı sağlayan vatandaşlara teşekkür belgesi verdi.