BİR DÖNEM DAHA KENT MÜZESİ’NDE AYDINLANIYOR

15 Nisan 2011 - 09:39

BİR DÖNEM DAHA BURSA KENT MÜZESİ’NDE AYDINLANIYOR

–          BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI ÖNE ÇIKARAN ÇALIŞMALARINA ‘MALİK AKSEL KOLEKSİYONU TAŞBASKISI HALK RESİMLERİ SERGİSİ’ İLE BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ.

–          BURSA KENT MÜZESİ’NDE AÇILAN VE TÜRKİYE TARİHİNE IŞIK TUTAN SERGİDE BİRBİRİNDEN GÜZEL 8 ÇALIŞMA SERGİLENİYOR.

BURSA – Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin somut olmayan tarihi mirasını ayağa kaldırmak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında hazırlanan ‘Malik Aksel Koleksiyonu Taşbaskısı Halk Resimleri Sergisi’, Bursa Kent Müzesi’nde izlenime açıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açılışına katıldığı sergiyi, sergi kataloğunu hazırlayan Dr. Hasan Basri Öcalan ve ‘Malik Aksel Evimizin Ressamı’ adlı biyografi kitabının yazarı Beşir Ayvazoğlu ile birlikte gezdi. Eserlerle ilgili uzmanlardan bilgiler alan Başkan Altepe, Türk kültürünün önemli eserlerinden olan halk resimlerini çok beğendiğini belirtti.

Şehbenderler Konağı’na kitaplarını bağışlayan Murat Aksel’in babası ressam, koleksiyoner ve araştırmacı Malik Aksel’in eserlerinin Bursa Kent Müzesi’nde vatandaşların izlenimine sunulduğunu kaydeden Başkan Altepe, Malik Aksel’in Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte sanat etkinliklerinin içinde aktif olarak yer aldığını ifade ederek, “Malik Aksel soyut yaklaşımların egemen olduğu bir dönemde figüratif çalışmalarıyla dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkma, koruma ve gelecek kuşaklara aktarma projeleri kapsamında değerlendirdiğimiz sergi, Aksel’in sanat anlayışından örnekleri bugüne taşıyor” diye konuştu.

Özel sergide, kireç taşı üzerine yağlı mürekkeple çizilmiş şekil ve yazıların basımıyla elde edilen ve yağın suyu itmesi özelliğine dayanarak hazırlanan taşbaskı çalışmalar bulunuyor. Sergide, Malik Aksel’in koleksiyonundaki 1922 yılında yapılan Afyonkarahisar Muharebesi’nden zafer kazanan kahraman Türk ordusunun taarruzunu anlatan bir resimden Paris’teki Eyfel kulesine, Cumhuriyet’in 20. yıldönümünde Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün birlikte bulunduğu eserden Türkiye’nin kurtuluşunu anlatan tabloya kadar Türkiye tarihinden örnekler sunan 80 çalışma yer alıyor.

Sergideki eserleri ilgiyle inceleyen Başkan Altepe, daha sonra da Beşir Ayvazoğlu ile birlikte sanatseverler için ‘Malik Aksel Evimizin Ressamı’ kitabını imzaladı ve Dr. Hasan Basri Öcalan’a emeğinden dolayı teşekkür plaketi verdi. ‘Taşbaskısı Halk Resimleri Sergisi’, Bursa Kent Müzesi’nde 3 ay boyunca görülebilecek.